Filma Jumts 2 ir turpinājums Nemelo.lv dokumentālajai filmai Jumts, kas stāsta par naudas atmazgāšanas apjomiem Parekss bankā un Krievijas varasstruktūru un organizētās noziedzības grupējumu netraucētu apkalpošanu, ko veica šī banka.
Filma Jumts 2 atklāj, ka vairākus mēnešus pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka joprojām sadarbojas ar Krievijas oligarhiem.
ERAB ir 17% akciju Armēnijas bankā Ameriabank, kur noteicošā loma ir armēņu oligarham Rubenam Vardarjanam. Viņam ir plaši izvērts bizness Krievijā. Kā atklāj Panamas dokumenti, viņš ticis turēts aizdomās par apjomīgu naudas atmazgāšanu uzņēmuma Troika dialog ietvaros, kā arī milzīga dāvinājuma piešķiršanu Tatarstānas prezidenta sievai. ERAB ir ari 5,2% bankā Bank of Cyprus, kur 9% akciju pieder Krievijas oligarha Viktora Vekselberga uzņēmumam. Vekselbergs ir ASV un Eiropas Savienības sankciju sarakstā kā Krievijas prezidenta Vladimira Putina interešu apkalpotājs.
Filmā uzzinām, kā šos darījumus skaidro ERAB.
Aizraujoši ir ASV prezideta Džo Baidena padomnieka Džona Kerija piedzīvojumi Latvijā pēc Citadeles privatizācijas. 2017.gadā banka Citadele organizēja vairākas Kerija tikšanās ar premjerministru Māri Kučinski.
Filma Jumts 2 atklāj, kādas tieši sava drauga, Citadeles padomes priekšsēdētāja Timotija Kolinsa intereses lobēja Kerijs.
- Kā notika Citadeles pārdošana?
- Kādu ietekmi Citadeles bankas pārdošana atstāja uz eiro ieviešanu?
- Kādēļ advokāts Alisters Tuloks Londonas vidū laidās lapās no filmas producenta Anša Pūpola.
- Un vai tā ir sagadīšanās, ka persona, kas saņēmusi lielāko nesamaksāto kredītu no Parekss bankas, ir reģistrēts īpašnieks Putina jahtai?





Dokumentālā filma "Jumts", 1.daļa.
- Krievijas mafijas kooperācija ar Kremļa zvaigzni;
- Kā airBaltic netika pie Sukhojiem;
- Kā caur "Parekss" izgāja 4 mafijas miljoni un kur aizgāja pārējie;
- Kas varēja atcelt pasūtījuma slepkavību?;
- Ekskluzīva intervija ar Spānijas ietekmīgāko prokuroru;
- Gangsteru villas Maljorkā;
- Kurš "Parekss" mazākuma akcionārs vadīja Krievijas organizētās noziedzības grupējumu?
- Kas un kādēļ veidoja "Parekss" meitasbanku Cīrihē?

 
©Nemelo.lv 2021