Visām Latvijas pašvaldībām
(pēc pievienotā adresātu saraksta)

Aicinājums pašvaldībām publicēt informāciju savos informatīvajos izdevumos


Aicinām pašvaldības savos informatīvajos izdevumos publicēt Latvijas pilsoņiem aktuālu informāciju par demokrātiskām iespējām paust viedokli izsludinātajā likumu ierosināšanā vai tautas nobalsošanā.

Latvijas valsts iekārta paredz likumdošanas iniciatīvu arī pilsoņiem, ļaujot tiem iesniegt vēlētāju iniciatīvu Centrālajā vēlēšanu komisijā, lai vāktu parakstus tās atbalstam. 

Aicinām arī pašvaldības atbalstīt demokrātiskos procesus Latvijā un palīdzēt ar aktuālas informācijas sniegšanu Latvijas iedzīvotajiem.


Kāpēc tas būtu pašvaldībai jādara?
  • Likums “Par pašvaldībām”¹ nosaka pašvaldību tiesības izdot informatīvos izdevumus, kuros informē vietējos iedzīvotājus par pašvaldības aktuālo funkciju izpildi. 
  • Likums “Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu” paredz, ka katram vēlētājam, par likumprojektu vai Satversmes grozījumu projektu ierosināšanu, vai par ierosinājumu rīkot tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu, jāapliecina paraksts pie zvērināta notāra, dzīvesvietas deklarēšanas vietā pašvaldībā, bāriņtiesā, kura veic notariālas darbības, vai novadā pie pagasta vai pilsētas pārvaldes vadītāja. 
  • Latvijas pilsoņiem ir svarīgi saņemt aktuālo informāciju par iespējām piedalīties demokrātiskos procesos un paust savu gribu par būtiskiem jautājumiem. Tas palīdz veidot sabiedrības piederības sajūtu valstij, būt uzklausītam un saprastam. 
  • Šobrīd notiek parakstu vākšana par vēlētāju iniciatīvām vairāku likumu ierosināšanā, bet diemžēl ne visiem Latvijas pilsoņiem ir  pieejama informācija un līdz ar to tiek liegta iespēja paust savu viedokli būtiskos jautājumos. Papildus minētājam, pat situācijās, kad iedzīvotāji ir informēti par ierosinātajām vēlētāju iniciatīvām, iedzīvotājiem ir ļoti sarežģīti atrast aktuālo informāciju, kur tieši savā pašvaldībā vērsties, lai apliecinātu parakstu un atbalstītu izsludinātās vēlētāju iniciatīvas, kā arī nav zināmi visi nosacījumi par pakalpojuma maksu. Īpaši aktuāli tas ir mazaizsargātākajām personu grupām, senioriem.

Lai palīdzēt Jūsu pašvaldības iedzīvotājiem būt informētiem par pašvaldības sniegtajiem pakalpojumiem, lūdzam publicēt pašvaldības informatīvajā izdevumā pielikumā ievietoto informāciju.

Lūdzam darīt zināmu Jūsu lēmumu par informācijas publicēšanu! 


14.1 pants. Pašvaldība ir tiesīga izdot informatīvu izdevumu — periodisku iespiedtehnikā izdotu izdevumu, kurā tā informē vietējos iedzīvotājus par šā likuma 6. pantā noteikto funkciju izpildi, kā arī publicē šajā likumā un citos normatīvajos aktos noteikto informāciju. Šā panta noteikumi attiecas arī uz informatīvā izdevuma pārpublicēšanu elektroniski.

Informatīvajā izdevumā publicē tikai šajā pantā minēto informāciju, un tas ir pieejams bez maksas.

Informatīvo izdevumu izdod ne biežāk kā vienu reizi mēnesī. Šis ierobežojums neattiecas uz informatīvajiem izdevumiem, kuros publicē tikai pašvaldības un tās institūciju pieņemtos tiesību aktus un to skaidrojumus.



Jau iepriekš pateicībā, 

Biedrības “Vecāku Alianse valdes priekšsēdētāja A.Jēkabsone
www.vecakualianse.lv | www.facebook.com/vecakualianse
Ģimenes atbalsta biedrības “Ģimenes akadēmija” valdes locekle I.Apsīte
www.gimenesakademija.lv | www.facebook.com/gimenesakademija


Pielikums

Pašvaldību informatīvajā izdevumā izvietojamā informācija:

"Cienījamie iedzīvotāji, šobrīd jūsu demokrātiskajai līdzdalībai ir atvērtas 3 vēlētāju iniciatīvas par likumu ierosināšanu. 

1. Likumprojekts “Grozījums Latvijas Republikas Satversmē” (30/07/2021)

Parakstu vākšana notiek par ģimenes jēdziena nostiprināšanu Satversmē. Ierosinātājs: "Latvijas vīru biedrība"

2. Likums par 2012.gada 8.novembra likuma "Grozījumi likumā "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu"" atcelšanu (25/09/2021)

Parakstu vākšana notiek par 2012. gada 8. novembra likuma ”Grozījumi likumā ”Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu”” atcelšanu. Ierosinātājs: "Atvērtās pārvaldības partnerība Latvijā"

3. Likumprojektu “Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē” (25/01/2022)

Parakstu vākšana notiek par vēlētāju skaita samazināšanu likumu un Saeimas atsaukšanas ierosināšanai līdz 50 000, kā arī mazāku balsotāju skaitu likuma pieņemšanai tautas nobalsošanā.  Ierosinātājs: "Brīvību tautai"

Pašvaldībā ir iespējams apliecināt parakstu par atbalstu iniciatīvām, piesakoties pie pašvaldību speciālista (Vārds, Uzvārds, telefona.Nr. adrese)

Par izsludinātajām iniciatīvam un Jūsu pilsoniskās līdzdalības iespējām Jūs vairāk uzzināsiet: www.latvija.lv/pv vai www.cvk.lv."


Adresātu saraksts

  1. Aizkraukles novada pašvaldība
  2. Alūksnes novada pašvaldība
  3. Augšdaugavas novada pašvaldība
  4. Ādažu novada pašvaldība
  5. Balvu novada pašvaldība
  6. Bauskas novada pašvaldība
  7. Cēsu novada pašvaldība
  8. Daugavpils valstpilsētas pašvaldība
  9. Dienvidkurzemes novada pašvaldība
  10. Dobeles novada pašvaldība
  11. Gulbenes novada pašvaldība
  12. Jelgavas novada pašvaldība
  13. Jelgavas valstspilsētas pašvaldība
  14. Jēkabpils novada pašvaldība
  15. Jūrmalas valstpilsētas pašvaldība
  16. Krāslavas novada pašvaldība
  17. Kuldīgas novada pašvaldība
  18. Ķekavas novada pašvaldība
  19. Liepājas valstpilsētas pašvaldība
  20. Limbažu novada pašvaldība
  21. Ludzas novada pašvaldība
  22. Līvānu novada pašvaldība
  23. Madonas novada pašvaldība
  24. Mārupes novada pašvaldība
  25. Ogres novada pašvaldība
  26. Olaines novada pašvaldība
  27. Preiļu novada pašvaldība
  28. Rēzeknes novada pašvaldība
  29. Rēzeknes valstpilsētas pašvaldība
  30. Rīgas valstpilsētas pašvaldība
  31. Ropažu novada pašvaldība
  32. Salaspils novada dome
  33. Saldus novada pašvaldība
  34. Saulkrastu novada pašvaldība
  35. Siguldas novada pašvaldība
  36. Smiltenes novada pašvaldība
  37. Talsu novada pašvaldība
  38. Tukuma novada pašvaldība
  39. Valkas novada pašvaldība
  40. Valmieras novada pašvaldība
  41. Varakļānu novada pašvaldība
  42. Ventspils novada pašvaldība
  43. Ventspils valstpilsētas pašvaldība