Iniciatīvas grupas preses konference 29.decembrī - aicina apturēt energo tarifu kāpumu

Iesaisties, aizstāvi savu īpašumu – enerģētiskos resursus!

2022. gada 29. decembrī plkst. 11:00 Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības namā Rīgā, Bruņinieku ielā 29/31 notiks iniciatīvas grupas Preses konference.

Tiek veidota iniciatīva par Enerģētisko pašpietiekamību ar mērķi apturēt tarifu kāpumu – apvienot spēkus kopīgā tautas kustībā – visus, kurus interesē godīgums enerģētikā un pašu tautsaimniecība. Aicināti visi interesenti.

AICINĀJUMS

Par to, ka “Latvenergo” paliek tautas īpašumā un nav privatizējams, 2000. gadā izlēma 307 000 Latvijas Republikas pilsoņi, kuri Satversmes  64. panta kārtībā (tautas likumdošanas tiesības) parakstīja  likumprojektu. Saeima par to nobalsoja un MK ierakstīja neprivatizējamo uzņēmumu sarakstā.  Neskatoties uz šo tautas lēmumu un tā juridisko pamatu, jau dažus gadu vēlāk valdība pieļāva elektroenerģijas ražošanas koncerna pārveidošanu, radot “Augstsprieguma tīklus” un “Sadales tīklus”. Katrs no šiem uzņēmumiem tagad nosaka savus pakalpojumu tarifus, veido sadārdzinājumus un jucekli elektrības patērētāju galvās Latvijā.

Jau vairākus gadus “Latvenergo” savu saražoto enerģiju pārdod “Nord Pool” biržā un pēc tam to turpat arī iepērk, lai  mums, gala patērētājam, to pārdotu par krietni lielāku, dažkārt pat 6-8 reizes dārgāku cenu. Mums kā elektrības lietotājiem tagad jāapmaksā arī “Latvenergo”, “Augstsprieguma tīklu” un “Sadales tīklu” pakalpojumu  tarifu  piecenojumi, kuru pamatotība ir apšaubāma, jo satur publisko un slēgto daļu. Rezultātā ikviens no mums, godprātīgi apmaksājot piestādītos rēķinus, šiem uzņēmumiem radām peļņu, kas mērāma simtos miljonos eiro. 

Valdība ar šo situāciju samierinās un, atsaucoties uz elektro tirgus cenu svārstībām, gatavojas piekrist vēl straujākam tarifu kāpinājumam nākamajā, 2023.gadā.  Lielās elektrostacijas un arī to pārvades tīkli ir tautas īpašums, un tautai kā īpašniekam ir jāsaka savs vārds, kādiem mērķiem tās īpašumā esošajam uzņēmumam ir jākalpo.

Ņemot šo vērā, AICINĀM pagastos, ciemos, pilsētās un uzņēmumos veidot iniciatīvas grupas, lai apspriestu jautājumus par elektroenerģijas ražošanas prioritātēm mums visiem piederošajā uzņēmumā, kā arī iespējamību rīkot tautas nobalsošanu par 2019.gadā apstiprināto un līdz 2024.gadam spēkā esošo tarifu nemainīšanu.

Vienlaicīgi, pildot ES prasības par energokopienu veidošanu, AICINĀM iedzīvotājus nodrošināties ar pašražotu  elektrību, tādējādi padarot savu dzīvi un labklājību no neparedzamām cenu svārstībām neatkarīgāku.

P.S. Iniciatīvas grupām reģistrēties adresē:  Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.  līdz 28.01.2023.

 

Aicinājumu atbalsta:

Biedrības “Latviešu Strēlnieku apvienība” valdes priekšsēdētājs Jānis Aivars Baškers un valdes loceklis Māris Niklass;

Enerģētiķis Aleksandrs Lielmežs;

Sociālā tīkla platformas “Facebook” grupas “Mikroģeneratori Latvijā” iniciators Andris Romanovskis;

Vadības konsultants Dainis Šēnbergs;

Biedrības “Baltijas Starptautiskā atjaunojamās enerģijas asociācija” viceprezidents Dr.chem. Andrejs Žagars un  valdes loceklis Ilmārs Randers;

Latvijas Sociālo reformu biedrības valdes priekšsēdētājs Ivars Redisons.